Lazio

Lazio is een regio in het midden van Italië. De hoofdstad van Lazio is Rome, wat tevens de hoofdstad van Italië is. Lazio wordt begrensd door Toscane, Umbrië, Abruzzen, Molise, Campania en de Tyrreense Zee en is onderverdeeld in vijf provincies. De provincies zijn Frosinone, Latina, Rieti, Rome en Viterbo.

Regio met Rome als hoofdstad
Wat betreft geschiedenis, religie, archeologie en kunst is Lazio een zeer belangrijk gebied met Rome als hoofdstad. In de regio staan honderden kerken, monumenten en andere bezienswaardigheden. De meeste bezienswaardigheden van de regio zijn te vinden in Rome, maar er liggen er zeker ook een paar buiten de hoofdstad. Zo vind je in Civitavecchia het oude baden complex ‘Terme Taurine’. De oudste baden dateren uit de eerste eeuw na Christus. Wat ook in Civitavecchia te vinden is, is het waterpark ‘Aquafelix’, gebouwd in 1995. Hier kan je je de hele dag vermaken door de vele glijbanen die er aanwezig zijn. Het waterpark is geschikt voor alle leeftijden.

Villa Adriana
Daarnaast heb je in Tivoli ‘Villa Adriana’, een uitgestrekte residentie die de Romeinse keizer Hadrianus tussen 126 en 134 liet aanleggen. Het landgoed, met een oppervlakte van ongeveer 120 hectare, omvatte onder andere thermen, bibliotheken, een zwembad en een sportstadion. Ook ‘Villa d’Este’, een paleis daterend uit de 16e eeuw, is een bezienswaardigheid in Tivoli. Dit prachtige paleis heeft een enorme tuin met meerdere fonteinen.

Tot slot bestaat Lazio nog als voetbalclub, SS Lazio, die bekend staat als ‘Lazio’. Deze voetbalclub is in 1900 opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden in het Olympisch stadion van Rome. In het jaar 2000 was de club enorm succesvol, maar daarna is het bergafwaarts gegaan. Toch speelt Lazio nog in verscheidene Europese competities, zoals de Champions League, de Europa League en de UEFA Cup.